top of page

Sparer du deg sjuk?

Oppdatert: 27. mar.

Ifølge NILU (Norsk Institutt for luftforskning) inneholder vanlig husstøv - og også hybelkaniner miljøgifter. Det er gifter som siloksaner, fosfororganiske flammehemmere, klorparafiner m.m. Dette støvet stammer bla. fra rengjøringsmidler, møbler, klær, leketøy og mineralull.


Andre skadelige partikler i lufta kan være bla. mugg/soppsporer, asbest og støv utenfra.

I utgangspunktet er det ufarlig, så lenge støvet holder seg på gulvet, i bokhylla og i sofaen. Men det gjør det ikke. Det virvles opp, og ut i lufta når vi beveger oss rundt i huset. Da er det ikke ufarlig lenger. Da defineres støvet som svevende organiske forbindelser (VOC - Volatile Organic Compounds), og det er dette støvet vi puster inn. Jo mindre partiklene er, jo lenger ned i lungene trenger det der det gjør enda større skade. Når det gjelder barn, blir ting enda verre, da disse puster hyppigere enn voksne pga. høyere aktivitet og mindre kroppsvekt. Dette gir en stor varseltrekant med tanke på at vi oppholder oss hjemme 80% av døgnet i snitt.


Du sparer noe strøm ved å bruke en varmepumpe. Men er det virkelig verdt pengene når helseutfordringene dukker opp?

En annen faktor som holder det giftige støvet svevende, er kunstig og ugunstig luftsirkulasjon. Og det er nettopp dette som varmepumper gjør. De gir en konstant luftstrøm inn i rommene, og da virvles det giftige støvet opp fra gulv, vegger, reoler, møbler etc., og holder dette konstant svevende. Filteret som sitter i innerdelen i varmepumpene klar ikke å fange opp tilstrekkelig av dette støvet, den klarer faktisk ikke å fange opp noen av de ultrafine partiklene som trenger lengst ned i lungene.

Varmepumpa gir hybelkaninene dine vinger, som spres ut i lufta du puster inn

I tillegg til tørr luft - som vi opplever om vinteren - vil utfordringene bli verre, da slimhinnene tørkes ut og fler fremmedlegemer trenger inn i bihuler og lunger. Man bør søke etter å opprettholde en luftfuktighet på >30%. Da trenger man ofte en luftfukter, og det kan være i svært lur investering.


Dersom man sliter med uforståelige helseproblemer, burde man først og fremst tenke litt på inneklimaet.


Opplever du stadig at du eller barna...

er ofte syke

astma- og allergiplager

luftveisinfeksjoner

hodepine

tretthet

tørr hud

såre slimhinner i øyne, nese, hals

nedsatt og arbeidsevne


Ved langvarig eksponering vil du kunne pådra deg:

KOLS

Kronisk astma- og allergiplager

Skader på sentralnervesystemet

Kreft

Derfor bør du gjøre tiltak. Nå!


  • Hyppigere rengjøring og støvsuging

  • Sørge for at luftfuktigheten er >30%

  • Reduser bruken av varmepumper som gir kunstig luftsirkulasjon (også takvifter)


Øsnker du å analysere støvet, kan du sende en prøve til f.eks. Mycoteam. De vil kunne avdekke hvor skadelig støvet hjemme hos deg er.Uansett hva støvet ditt er laget av, så bør du gjøre tiltak. Solsmia AS kan bidre med en alternativ varmeløsning til varmepumper og konvektorovner. Ved bruk av IR paneler så sparer du inntil 50% strøm i forhold til konveksjonsovner ("vanlige panelovner"). Disse sirkulerer ikke luften. Disse karboniserer ikke støv. Disse tørker ikke ut luften. Ergo - IR ovner forverrer IKKE inneklimaet.


Mer opptatt av helsa enn å spare skillinger? Skru av varmepumpa!

Les mer om inneklima hos NHI (Norsk helseinformatikk): https://nhi.no/livsstil/egenomsorg/inneklima-oversikt

9 visninger0 kommentarer

Comentários


bottom of page